Genç Çiftçi Projelerinin Desteklenmesi Programı 2016 Uygulama Rehberi Yayınlandı

Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı’nın Genç   çiftçilere yönelik hibe programının detayları belli oldu.  Yayınlanan program rehberine göre          başvurular 13 Nisan 2016 tarihinde başlayacak ve 12 Mayıs 2016 tarihi mesai saati bitiminde sona erecek.

Başvurular ilk olarak Bakanlık tarafından hazırlanan web tabanlı yazılım (gencciftci.tarim.gov.tr)  programından yapılacaktır. 

Sonrasında genç çiftçilerin   başvuru dokümanlarını yazılım programından çıktı olarak alarak,  projeyi ve istenilen belgeleri, ikamet ettiği veya ikamet etmeyi taahhüt ettiği yirmi bin nüfusun altındaki yerleşim birimlerinin bağlı olduğu il/ilçe tarım müdürlüklerine başvuru tarihi ve saati sona ermeden şahsen, bizzat elden teslim etmeleri gereklidir.

Programın proje konuları:

1) Hayvansal üretime yönelik;

a)         Büyükbaş ve küçükbaş hayvancılık projelerini,

b)         Arı ve arı ürünleri yetiştiriciliği projelerini,

c)         Kanatlı ve ipekböceği yetiştiriciliği projelerini,

2) Bitkisel üretime yönelik;

a)         Kapama meyve bahçesi tesisi projelerini,

b)         Fide, fidan, iç ve dış mekân süs bitkisi yetiştiriciliği projelerini,

c)         Kontrollü örtü altı yetiştiriciliği projelerini,

d)        Kültür mantarı üretimi projelerini,

3)         Yöresel ürünleri ile tıbbi ve aromatik bitki üretimi, işlenmesi, depolanması ve paketlenmesine yönelik;

a)         Tıbbi ve aromatik bitki üretimi, işlenmesi, depolanması ve paketlenmesi konulu projeleri, (Ek-17)

b)         Coğrafi işaretli (Ek-18), yerli gen kaynaklarını kullanarak, organik veya iyi tarım uygulamalı bitkisel ve hayvansal üretim konulu projeleri,

c)         Coğrafi işareti olan gıdaların üretimi konulu projeleri, (Ek-18)

kapsar.

4)         Yukarıdaki bitkisel üretim konularından, örtüaltı ve mantarcılık projeleri hariç diğer projelerin uygulama alanları birden fazla parselden oluşuyor ise bu durumda;

a)         En küçük parsel iki dekardan az olamaz.

b)         Parseller mutlaka birbiriyle bitişik olacaktır.

c)         Parsellerden en az bir tanesi proje uygulanacak köy sınırları içinde olacaktır.

d)        Aşağıda, bitkisel üretim ve yöresel tarım ürünleri, tıbbi ve aromatik bitki üretimi, işlenmesi, depolanması ve paketlenmesine yönelik tavsiye projeler haricinde farklı ölçekte ve hibe miktarında başvuru yapmak isteyen genç çiftçiler Tebliğ ve bu Rehber hükümlerine uygun olan özel proje ile de başvuru yapabilirler.

e)         Büyükbaş ve küçükbaş hayvancılık projelerinde, işletme proje ölçeğinden en az % 50 daha büyük kapasiteli olmalıdır.

 

C)        TAVSİYE PROJELER;

      Tavsiye projeler:

1)         Bakanlığımızca, genç çiftçilerin başvuru aşamasında otuz bin TL hibeden faydalanabileceği ve uygulamakta zorunlu olduğu hayvansal üretime yönelik projeler aşağıdadır.

a)         Büyükbaş ve küçükbaş hayvancılık projeleri:

1)         En az 7 (yedi) başlık ve en az 8 (sekiz) aylık en az 220 kg canlı ağırlığındaki besilik erkek sığır alım içerikli etçi ve kombine ırk besi projesi.

2)         En az 4 (dört) başlık ve en az 9 (dokuz ) aylık dişi damızlık düve yetiştiriciliği projesi.

3)         En az 40 baş sürü (38 adet dişi, 2 adet erkek) içerikli küçükbaş hayvan yetiştiriciliği projesi.

b)         Arı ve arı ürünleri yetiştiriciliği projeleri:

1)         En az 40 adet arılı kovan (en az 5 çıta arı basmalı), 5 adet boş kovan ve arıcılık malzemesi (1 adet; elektrikli bal süzme makinesi, sır alma teknesi, ısıtmalı bal dinlendirme kazanı, maske, körük, el demiri, mahmuz), 100 kg temel petek ve 400 adet çıta içerikli arıcılık projesini,

c)         Bakanlığımız tarafından yayımlanan; Yumurtacı Tavukların Korunması ile İlgili Asgari Standartlara İlişkin Yönetmelik kapsamında, serbest sistem yumurta tavuğu ve ördek, kaz, hindi, bıldırcın yetiştiriciliği projeleri;

1)         En az 500 adet içerikli serbest sistem yumurta tavuğu yetiştiriciliği projesi.

2)         En az 400 adet serbest sistem kaz, ördek hindi yetiştiriciliği projesi.

d)        İpekböceği yetiştiriciliği projeleri:

1)         En az 80 m2’ lik alanda, 6 paket yumurta,  1 adet termometre ve higrometre, 3 katlı kerevitler, 1 adet yaprak kıyma bıçağı ve tahtası, besleme tablaları,  200 adet plastik ağ,  1 adet aspiratör ve vantilatör ile birlikte en az 250 adet dut fidanı dikim kapasitesi olan ipek böceği yetiştiriciliği projesi.

2)         Bakanlığımızca, genç çiftçilerin başvuru aşamasında otuz bin TL hibeden faydalanabileceği ve uygulamakta zorunlu olmadığı bitkisel üretime yönelik projeler aşağıdadır;

a)         Kapama meyve bahçesi tesisi projeleri:

1)         En az 10 (on) dekar alanda bodur ve yarı bodur olmayan en az 250 (iki yüz elli) adet sertifikalı fidan ile basınçlı sulama sistemli, pülverizatör ve çapa makinesi içerikli kapama meyve bahçesi tesisi projesi.

2)         En az 10 (on) dekar alanda bodur ve yarı bodur olmayan en az 250 (iki yüz elli) adet sertifikalı fidan ile etrafı tel (dikenli-kafes tel) ve direk (beton-demir direk) ile çevrili, pülverizatör ve çapa makinesi içerikli kapama meyve bahçesi tesisi projesi

3)         En az 6 (altı) dekar alanda en az 500 (beş yüz) adet yarı bodur sertifikalı fidan ile basınçlı sulama sistemi veya etrafı tel (dikenli-kafes tel) ve direk (beton-demir direk) ile çevrili ve askı sistemi veya terbiye sistemi ile pülverizatör veya çapa makinesi içerikli kapama bahçe tesisi projesi.

3)         En az 4 (dört) dekar alanda en az 800 (sekiz yüz) adet bodur sertifikalı fidan ile basınçlı sulama sistemli ve askı sistemi veya terbiye sistemi ile pülverizatör veya çapa makinesi içerikli kapama bahçe tesisi projesi.

4)         En az 5 (beş) dekarlık alanda en az 1.250 (bin iki yüz elli) adet sertifikalı fidanı ile basınçlı sulama sistemli veya etrafı tel (dikenli-kafes tel) ve direk (beton-demir direk) ile çevrili ve askı sistemi veya terbiye sistemin ile çapa makinesi veya pülverizatör veya  içerikli bağcılık projesi.

5)         En az 4 (dört) dekarlık alanda en az 2.000 (iki bin)  adet sertifikalı fidan ile askı sistemi veya terbiye sistemi ile çapa makinesi veya pülverizatör içerikli ahududu yetiştiriciliği projesini,

6)         En az 4 (dört) dekarlık alanda en az 1.500 (bin beş yüz)  adet sertifikalı fidan ile, askı sistemi veya terbiye sistemi ile pülverizatör veya çapa makinesi içerikli böğürtlen yetiştiriciliği projesini,

7)         En az 5 (beş) dekarlık alanda en az 250 (iki yüz elli)  adet sertifikalı fidan ile askı sistemi veya terbiye sistemi ile pülverizatör veya çapa makinesi içerikli kivi yetiştiriciliği projesini,

8)         En az 5 (beş) dekarlık alanda en az 20.000 (yirmi bin)  adet fide ve basınçlı sulama sistemli ile kapama  malçlı ve pülverizatör içerikli çilek yetiştiriciliği projesini  

b)         İç ve dış mekân süs bitkisi yetiştiriciliği projeleri:

1)         En az 5 (beş) dekarlık açık alanda en az 2.000 (iki bin) adet saksılı süs bitkisi ile basınçlı sulama sistem veya etrafı tel (dikenli-kafes Tel) ve direk (beton-demir direk) ile çevrili içerikli süs bitkisi yetiştiriciliği projesi.

2)         En az 1 000 (bin)  m2’ lik alanda kontrolü örtü altı tesisinde ve basınçlı sulama sistem içerikli doğal çiçek soğanı, kesme çiçek, saksılı iç veya dış mekân süs bitkisi yetiştiriciliği projesi.

c)         Kontrolü örtü altı yetiştiriciliği projeleri:

1) En az 1 000 (bin)  m2’ lik alanda ve basınçlı sulama sistem içerikli kontrolü örtü altı tesisinde sebze veya muz yetiştiriciliği projesi.

d) Kültür mantarı üretimi projeleri:

1)         En az 100 (yüz) m2 lik alanda 25 ton kompost, 3 kat ranza sistemi, sırt pompası, sulama sistemi, 1(bir) adet vantilatör, aspiratör, higrometre ve termometre içerikli beyaz şapkalı kültür mantarı (agaricusbisporus) üretimi projesi.

2)         En az 1 000 (bin)  m2’ lik alanda kontrolü örtü altı tesisi, 20 (yirmi) ton kompost içerikli, pleurotus cinsi istiridye mantarı, kaya mantarı (pleurotusostreatus) yetiştiriciliği projesi.

3)         Yöresel tarım ürünleri, tıbbi ve aromatik bitki üretimi, işlenmesi, depolanması ve paketlenmesine yönelik;

a)         Tıbbi ve aromatik bitki üretimi, işlenmesi, depolanması ve paketlenmesine yönelik ve bir adet çapa makinesi ve pülverizatör içerikli projeler;

1)         En az 10 (on) dekarlık alanda, çok yıllık yöresel ürün ile tıbbi ve aromatik bitki üretim ve en az 10 (on) dekarlık alanda ve mibzer içerikli en az 2 yıllık sözleşmeli üretim ile tek yıllık yöresel ürün ile tıbbi ve aromatik bitki yetiştirme projesi.

2)         En az 10 (on) dekarlık alanda, basınçlı sulama sistemli veya etrafı tel (dikenli-kafes tel) ve direk (beton-demir direk) ile çevrili ve diskaro veya çoklu tırmık içerikli çok yıllık yöresel ürün ve tıbbi ve aromatik bitki üretim

3)  En az 10 dekarlık alanda ürün yetiştirime ve en az 250 kg/yıl yağ ve1 adet distilasyon kazanı, soğutucu eşanjörü, su separatörü, yağlı su toplama tankı, yakıt tankı ve su pompası içerikli lavanta, kekik, biberiye vb. bitki üretim ve işleme projesi.


Detaylı program rehberine ve eklere ulaşmak için bakınız.

 

 

 



Tarımsal Yayım ve Danışmanlık Hizmetlerine Destekleme Ödemesi Yapılması Hakkında Tebliğ Yayınlandı

2020 Yılında Yapılacak Tarımsal Desteklemelere İlişkin Karar ile 8/9/2006 tarihli ve 26283 sayılı Resmî Gazete’de yayımlandı.

Devamı...

2019 YILI DAMIZLIK DÜVE ALIM DESTEĞİ ŞARTLARI BELİRLENDİ

Tarım ve Orman Bakanlığı 2019 yılı tarımsal desteklemelere ilişkin karar kapsamında

Devamı...

HaySag – Hayvan Sağlığı ve Refahı Akıllı Telefon Uygulaması

T.C. Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı, Gıda ve Kontrol Genel Müdürlüğü internet sitesinde “HaySag – Hayvan Sağlığı ve Refahı Akıllı Telefon Uygulaması’’

Devamı...

T.C. Ziraat Bankası A.Ş. Ve Tarım Kredi Kooperatiflerince Tarımsal Üretime Dair Düşük Faizli Kredi Tebliği Yayınlandı

T.C. Ziraat Bankası A.Ş. Ve Tarım Kredi Kooperatiflerince tarımsal üretime dair düşük faizli

Devamı...
Tüm Haberler
ADSYBT.C. Gıda Tarım ve Hayvancılık BakanlığıEğitim Yayım ve Yayınlar Dairesi BaşkanlığıAydın İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü
0 (256) 211 30 14
info@aydincdm.org
Fatih Mahallesi 1101 Sokak no :7 Efeler/AYDIN
Telif Hakkı © 2015 - 2024 | AÇDM | Tasarım ve Kodlama Siyah Beyaz Bilişim tarafından yapılmıştır.