2019 YILI DAMIZLIK DÜVE ALIM DESTEĞİ ŞARTLARI BELİRLENDİ

Tarım ve Orman Bakanlığı  2019 yılı tarımsal desteklemelere ilişkin karar kapsamında “Hayavancılık Desteklemeleri Uygulama Tebliği içindeki Düve Alım Desteği (Tebliğ No: 2019/54) 20.11.2019 tarihli  ve 30954 sayılı  Resmi Gazetede yayımlanmıştır. Karar göre; Düve Alım Desteği başvuruları 16 Aralık 2019 – 14 Ocak 2020 tarihleri arasında 81 ilimizdeki yetiştiricilerden alınacaktır. Bu kapsamda desteklemeden yararlanacak düveler:

-Etçi Irklar; Angus, Charolais, Limousin, Hereford, Belgium Blue
-Kombine Irklar; Simental (Fleckvieh), Brown Swiss, Mondbeliard
-Sütçü ırklar; Jersey (Karadeniz Bölgesindeki iller), Holstein
- Manda olarak belirlenmiştir.

Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından 2019 yılı  Damızlık Düve Alım Desteği kapsamında;

·         Gebe düve fiyatı  12.500 TL/baş

·         8 -15 aylık boş dişi sığır fiyatı 7.500 TL/baş

·         Gebe manda fiyatı 10.000 TL/baş

·         8-15 aylık boş dişi manda fiyatı 6.000 TL olarak belirlenmiştir.

Düve alımlarına ilişkin satın alma işlemleri Bakanlığın belirlediği  teknik ve sağlık şartnamesinde belirtilen;

1)     Satın alınacak damızlık düve/mandalar Kararın yayımı tarihi itibarıyla TÜRKVET’e kayıtlı ve yurt içinden temin edilecektir.

2)     Damızlık gebe düveler; doğum tarihi, tohumlama tarihi ve ana-baba bilgilerini içeren tanımlama belgesine/sertifikasına/pasaportuna sahip olacaktır.

3)     Bireysel tanımlamayı sağlayan işaret (küpe ve elektronik kulak küpesi/mikroçip) bulunacaktır.

4)     Damızlık düveler; aynı ırka ait anne ve babanın kızlarından olup, melez olmayacaktır.

5)     Gebe düveler; aynı ırktan suni tohumlama yoluyla ya da Bakanlıkça izin verilen boğalardan tabii tohumlama ile gebe bırakılmış olmalıdır.

6)     Genel görünüş ve vücut gelişimi gibi fiziksel özellikler yönünden ırk özelliklerini taşıyacaktır.

7)     Ayak, göz, meme, deri, kulak vb. bölgelerinde hiçbir kusur bulunmayacaktır. (papillom, tricophit, fazla meme başı, tek boynuz ve kulak, enfeksiyöz keratokonjektivitis vd.)

8)     Satın alınacak damızlık gebe düveler; teslim tarihinde (tespit tutanağı tarihi) 13-25 aylık (390-750 gün) yaş aralığında tohumlanmış ve en az 3 aylık (90 gün) gebe olacaktır. 3 aylık gebe düvenin asgari canlı ağırlığı 450 kg (Jersey ırkında 360 kg) olacaktır. Satın alınacak düvelerin tesliminde gebelik süresini belirten suni tohumlama belgesi/veteriner hekim raporu ibraz edilecektir.

9)     Satın alınacak damızlık gebe mandalar; teslim tarihinde (tespit tutanağı tarihi) 20-40 aylık (600-1200 gün) yaş aralığında tohumlanmış ve en az 3 aylık (90 gün) gebe olacaktır. 3 aylık gebe mandanın asgari canlı ağırlığı 450 kg, satın alınacak mandaların tesliminde gebelik süresini belirten suni tohumlama belgesi/veteriner hekim raporu ibraz edilecektir.

10)  Satın alınacak damızlık boş dişi sığırlar; teslim tarihinde (tespit tutanağı tarihi) en az 8- 15 aylık (240-450 gün) yaşta olacaktır. 8 aylık dişi sığırın asgari canlı ağırlığı 230 kg ( Jersey ırkında 200 kg) olacaktır.

11)  Satın alınacak damızlık boş dişi mandalar; teslim tarihinde (tespit tutanağı tarihi) en az 12-24 aylık (365-730 gün) yaşta olacaktır. 12 aylık dişi mandanın asgari canlı ağırlığı 230 kg olacaktır.

12)  Satın Alınacak damızlık hayvanlar aşağıda belirtilen aynı ırktan sadece boş dişi veya gebe olmalıdır:a- Etçi Irklar; Angus, Charolais, Limousin, Hereford, Belgium Blue b- Kombine Irklar; Simental (Fleckvieh),Brown Swiss, Mondbeliard c- Sütçü ırklar; Holstein, Jersey,d- Manda

13)  Damızlık düvelerde/mandalarda brucella hastalığı için Bakanlık il/ilçe müdürlüklerince alınan numunelerin, Bakanlığa bağlı laboratuvarlarca yapılan test sonuçları ve tüberküloz yönünden Bakanlık il/ilçe müdürlüklerince yapılan tüberkülin testleri negatif olmalıdır. (Hastalıktan ari işletmeler hariç testler son 6 (altı) ay içinde yapılmış olmalıdır.)

14)  Düvelerin/mandaların temin edileceği yerler; Düveler, düve/manda yetiştirici merkezlerinden, hastalıktan ari işletmelerden, TİGEM’den, damızlık sığır yetiştirici birlikleri, damızlık manda yetiştirici birlikleri ile Tarım Kredi Kooperatifleri (TKK) ve iştiraklerinden temin edilmelidir.

 hususlar   doğrultusunda yapılacaktır.

Düve Alım Desteği ile ilgili bilgi ve ekler Tarım ve Orman Bakanlığı Hayvancılık Genel Müdürlüğü web sitesinden ulaşılabilir. https://www.tarimorman.gov.tr/HAYGEM/Link/45/Talimatlar

 

Tarımsal Yayım ve Danışmanlık Hizmetlerine Destekleme Ödemesi Yapılması Hakkında Tebliğ Yayınlandı

2020 Yılında Yapılacak Tarımsal Desteklemelere İlişkin Karar ile 8/9/2006 tarihli ve 26283 sayılı Resmî Gazete’de yayımlandı.

Devamı...

2019 YILI DAMIZLIK DÜVE ALIM DESTEĞİ ŞARTLARI BELİRLENDİ

Tarım ve Orman Bakanlığı 2019 yılı tarımsal desteklemelere ilişkin karar kapsamında

Devamı...

HaySag – Hayvan Sağlığı ve Refahı Akıllı Telefon Uygulaması

T.C. Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı, Gıda ve Kontrol Genel Müdürlüğü internet sitesinde “HaySag – Hayvan Sağlığı ve Refahı Akıllı Telefon Uygulaması’’

Devamı...

T.C. Ziraat Bankası A.Ş. Ve Tarım Kredi Kooperatiflerince Tarımsal Üretime Dair Düşük Faizli Kredi Tebliği Yayınlandı

T.C. Ziraat Bankası A.Ş. Ve Tarım Kredi Kooperatiflerince tarımsal üretime dair düşük faizli

Devamı...
Tüm Haberler
ADSYBT.C. Gıda Tarım ve Hayvancılık BakanlığıEğitim Yayım ve Yayınlar Dairesi BaşkanlığıAydın İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü
0 (256) 211 30 14
info@aydincdm.org
Fatih Mahallesi 1101 Sokak no :7 Efeler/AYDIN
Telif Hakkı © 2015 - 2024 | AÇDM | Tasarım ve Kodlama Siyah Beyaz Bilişim tarafından yapılmıştır.